Välkommen till oss

Nortuna gård såg Anders Sparrman växa upp, den mest vittbereste av Linnés lärjungar. Idag har vi öppnat upp Nortuna för alla att ta del av det historiska arvet. Vi erbjuder privatpersoner och grupper en vacker plats för tillställningar, event, möten och visningar.

Umgås hos oss

Våra trädgårdar och mangårdsbyggnaden utgör en perfekt inramning för olika evenemang. Från den lilla familjemiddagen till den större tillställningen i trädgården. Här finns möjlighet till festtält, trädgårdsmingel på vår stora terrass och annat som krävs för att ert arrangemang ska bli det bästa. Inne i mangårdsbyggnaden erbjuder vi högtids- och möteslokaler för mindre sällskap. Fira era familjehögtider eller fatta viktiga beslut här – eller förflytta dig 500 år tillbaka i tiden i vår medeltida källare.

Ät och njut hos oss

Jorden, naturen och människorna i samklang med bygdens identitet. Utifrån detta skapar vi ett kök som utvecklas med säsongerna. Ett kök som är relaterat till den plats vi befinner oss. Måltiderna har trädgården, naturen och Uppland som utgångspunkt. På Nortuna serverar vi vällagade luncher och fantastiska middagar. Vi har stor erfarenhet av privata tillställningar som bröllop, jubileumsmiddagar och företagsarrangemang, där vi med lyhördhet tänker på allt i minsta detalj.

Bo hos oss

Våra två exklusiva rum ger en romantisk inramning till er dag, med utsikt över Dionysos trädgård eller Renässansträdgården från balkongerna. Morgonen efter serveras en ljuvlig lantfrukost. Som gäst har du tillgång till salongen, gymmet och trädgården. Afternoon tea är framdukat varje eftermiddag för den som är sugen på någonting sött.

Guidas i Nortuna ostindiska museum

Nortuna Ostindiska Museum skildrar det spännande skede i svensk historia då ostindiefararna gick mot Kina under perioden 1731–1813.

Museet utgår från gårdens store son, linnélärjungen Anders Sparrman, som själv reste till Kina med ostindieskeppet ”Stockholms slott” under ledning av kapten Carl Gustaf Ekeberg, även han från Tensta socken. Utställningen belyser Companiet och dess tid, handeln med kryddor, siden, te och porslin, livet ombord, bland annat åskådliggjort med föremål från tiden, och somliga från det sjunkna ostindieskeppet Götheborg, som gick i kvav 1745.

Aktiveras hos oss

För dig som vill vara aktiv finns möjligheten att hyra kanot hos hos. Paddla på Vendelån i Upplands hjärta. Boka till matsäck. Nortuna ligger perfekt placerat för cykelutflykter i det historiska landskapet. Närbelägna Salstaleden är en fin dagsutflykt till fots.