Gör en mysutflykt till Nortuna

Välkommen till Kafé Sparrman 

Kafé Sparrman har fått namn efter linnélärjungen Anders Sparrman som växte upp på gården under sin ungdomstid. Sparrman blev den mest vittbereste av Linnés lärjungar och seglade till Kina med Ostindiska Companiet, och med James Cook jorden runt på ”Resolution”. Sparrman skrev den magnifika resejournalen ”Resa till Goda Hoppsudden, Södra Polkretsen och omkring Jordklotet samt till Hottentott- och Cafferlanden åren 1772-76”.

Kafé Sparrman serverar kaffe och te, hemgjord äppelmust, bärsaft på rabarber och vinbär, hembakade bullar och annat gott. Lunch kan förbeställas av grupper.

Ta med en bit kulturhistoria hem

Kaféet säljer de egna teblandningarna Nortunas Ostindiska Compagnie-te, Sparrmans Hottentott-te, Kapten Ekebergs skeppste, Directeur Sahlgrens Kanton-te samt Skeppsprästen Holmertz Himmel- och Helvetesbrygd.

Dessutom säljs teburkar i olika utseende och storlek, glas- och porslinsvaror, böcker och egenodlad torkad lavendel i lösvikt och i sydda påsar, fina att använda för god doft i linneskåpet. Dessutom säljs skärvor av det kinesiska porslin som fanns ombord ostindieskeppet ”Götheborg”, som förliste 1745.

Vi säljer också guiden ”Trädgårdsriket – guide till 850 svenska trädgårdar” med dedikation från redaktören Gunnel ”Gröna rum” Carlson, antologin om Anders Sparrman samt sockenboken ”Tensta och Lena socknar – från forntid till nutid” av Kristina Berglund.

Nortuna Ostindiska museum och Kafé Sparrman öppnar åter för sommarsäsongen i maj 2021, se entrésidan för dagar och tider.Grupper (10-20 personer) är välkomna att förboka visning av Nortuna Ostindiska museum, fika eller lunch på en tid som passar er. Har ni frågor inför ert besök på Nortuna, vill ni göra en gruppbokning, boka möteslokaler med måltider eller boka rum på Nortuna B&B, mejla en förfrågan till nortunagard@gmail.com

Gott fika och härligt mottagande i den vackra trädgården, tyckte Tomas och Elin.

Nortunas medeltida källare med tunnvälvda tegeltak – hyr källaren för egen tillställning.